Jsem Evoer, lektor a poradce v oboru získávání nových zákazníků a obchodního vyjednávání.

Rozjímání jako dobrý nástroj

DeathtoStock_Medium10

Rozjímání jako dobrý nástroj

Synonymy slova „Rozjímání“ jsou například výrazy jako „přemýšlení“, „hloubání“, „uvažování“. Řekl bych, že tyto synonyma nejsou tak docela výstižná.

DeathtoStock_Medium10

Rozjímání je dle mne velmi dobrý nástroj prevence napětí, stresu a různých jiných nepříjemných psychických stavů. Všiml jsem si, že když se věnuji rozjímání, psychika se snaží zpracovávat to co si „nabrala“. Domnívám se, že rozjímání nezahrnuje pouze naši mysl, ale i srdce a v podstatě celou naši bytost. Což je velmi podstatné, protože naše vnitřní bytost ví co je pro nás dobré. Je to vlastně forma duševní hygieny, kterou doporučuji si naordinovat nejméně na půlhodinu denně.. (nejlépe v klidu a bez činnosti, ale jde to i v autě či MHD)

Prakticky je rozjímání vlastně bytí jen tak. Dnešní doba je přehršel informací, ze všech stran. Vypněte všechny zdroje informací, hluku, buďte jen sami se sebou  a nedělejte nic jiného, než to, že necháte sebou procházet to co přichází. Myšlenky budou přicházet jako vzduchové bubliny z hloubky a vy tak budete znova konfrontovaní s tím, co jste ten den, nebo v daném období prožili.

 

S takovou „bublinou“ si buď pohrajete, nebi ji jen tak necháte odplynout. Nicméně na úrovni celé vaší bytosti probíhá zpracování a přijetí tohoto obsahu –  což je samo o sobě velmi dobré a léčivé. Možná tak učiníte nějaké důležité rozhodnutí –  třeba jakým směrem se dál chcete vydat a podobně.

Například i psycholog Scot Peck doporučuje hodinu denně trávit takto sám se sebou a uvádí to jako velmi důležité pro duševní vývoj, vyrovnání se se denním životem, rozhodování a plánování. (podrobněji v jeho knize „Nevyšlapanou cestou“)

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*