Jsem Evoer, lektor a poradce v oboru získávání nových zákazníků a obchodního vyjednávání.

Proč je UVOLNĚNOST pro obchodní jednání důležitá?

uVOLNĚNOST -  K ČLÁNKU

Proč je UVOLNĚNOST pro obchodní jednání důležitá?

 

Proč je UVOLNĚNOST pro obchodní jednání důležitá? A jak se rychle a účinně uvolnit?

Naše aktuální vnitřní rozpoložení je totiž to, co VYZAŘUJEME navenek. Tyto vyzařované vlny jsou velmi silné.  Ať chceme, nebo ne, toto napětí se pak přenáší na protějšek, se kterým jednáme a obecně na naše okolí.

V životě jste prožili jistě mnoho situací, kdy se v přítomnosti nějaké osoby „atmosféra“ dala napětím „krájet“, nebo naopak vše plynulo tak přirozeně a uvolněně, že vám bylo jednání velmi příjemné.

Tedy pokud to jednoduše shrneme, podle toho, jestli jsme v NAPĚTÍ, nebo v UVOLNĚNÍ je naše přítomnost našemu okolí buď příjemná, nebo v nejhorším případě nepříjemná.

Dalším důvodem být uvolnění  je, že byť podvědomé  napětí v těle vyžaduje od organismu energii na udržování tohoto napětí a to ho vyčerpává.  Jinými slovy jsme rychle unavení, méně toho zvládneme, máme horší koncentraci a jsme více podráždění a tak dále…

Jak se tedy rychle a účinně například před jednáním uvolnit?

Klíčem k rychlému uvolnění je DECH – něco co máme stále u sebe, tedy pomůcka, kterou lze využít vždy.

Rozeznáváme základní tři typy dýchání:

  • Dýchání do hrudníku, které zajišťují mezižeberní svaly a bránice
  • Dýchání do břicha – břišní dýchání
  • Plný dech – při kterém se plní plíce stejně jako, když naléváte vodu do sklenice  – od spoda nahoru =  dolní část plic, nádechem do břicha, pak nádechem do hrudníku a následně horní část plic (může být až pod klíční kosti).

My se soustředíme na Břišní dýchání, protože to energizuje a hlavně spolehlivě zklidňuje.

U dětí, které dýchají přirozeným způsobem, můžeme při nádechu sledovat, jak se jim bříško vyklenuje ven a následně dovnitř. Děti totiž přirozeně dýchají břišním dýcháním –  toto dýchání je spojeno se stavem pohody, uvolnění, klidu a ochoty reagovat na podněty.

Konkrétní návod:

  • Břišní dýchání je možné provádět všude a v jakékoli situaci – v sedě před jednáním i například v autě, ale i při chůzi do cíle jednání
  • Na začátku si můžeme krátce přiložit ruku na břicho a začít plně nadechovat do břicha, tak aby se břicho maximálně nafouklo – ruka funguje jako indikátor, kdy cítíte, jak jde nahoru a dolů –  nádech je nejlépe nosem (lze výjimečně, například při rýmě pusou)
  • Následně nosem pomalu vydechujeme a celý cyklus neustále opakujeme
  • Praktikovat stačí několik minut a lze cítit okamžité zklidnění a energizaci

 

Břišní dýchání má bezprostřední, uklidňující vliv na naše tělo a dokáže navodit stav pohody  –  pokud se naučíte dýchat tímto způsobem a použijete jej ve vypjatějších situacích dne –  dojde ke zklidnění a nedostaví se pocity hněvu, nebo strachu.

 

Pokud Vás zajímá více čtěte dále –  kde uvádím cvičení a TEST jednotlivých druhů dýchání.

 

Mělké až plné hrudní dýchání probíhá především za pomoci mezižeberních svalů a je spojeno především se stavy úzkosti a napětí.

Cvičení:

  • Sedněte si do polohy se vzpřímenými zády (lze si i lehnout na záda) – dlaň položte na hrudník, druhou do prostoru pupku
  • Nadechněte se pouze do hrudníku –  dlaň na hrudníku se pohne a na břiše se naopak nehýbe. Pozorujte přitom sami sebe –  jaké emocionální stavy, toto dýchání navozuje?
  • Nyní pro srovnání dýchejte do břicha – dlaň položená na břiše bude stoupat a klesat . Opět i při tomto dýchání se pozorujte – jaké stavy přijdou?

Břišní dýchání je také na rozdíl od hrudního velmi energetické –  pokud ho chcete v určitých chvílích povýšit na jakousi meditaci –  představte si, že se v okamžiku nádechu vaše tělo plní světlem a energií. Pří výdechu naopak, že se zbavujete tmavých „oblaků a jedů“ , negativního ladění a problémů. Úplně se při výdechu uvolněte.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*