Jsem Evoer, lektor a poradce v oboru získávání nových zákazníků a obchodního vyjednávání.

O STRACHU

rejnok

O STRACHU

 

O STRACHU

Zamýšlel jsem se nad Strachem. Strach je dobrý přítel, ale špatný pán.

Dobrý přítel je ve chvíli, když narazíme v přírodě na Zmiji. Napumpuje nám do těla adrenalin a donutí nás rychle jednat, nebo ztuhnout, když jednat nemáme, abychom hada nevyprovokovali k útoku.

Je mnoho případů, kdy nás Strach „ochrání“, ale pak je mnoho případů, kdy nás naopak omezuje, spoutává a brání nám v rozkvětu. Někdy o něm, ani nevíme, že ho máme, ale podíváme li se opravdu do hloubky, zjistíme, že to co nás omezuje v našem konání a působí nám špatné stavy je opravdu Strach.

rejnok

Je to jako cibule, když odloupáváme jednotlivé vrstvy, zjišťujeme, že za řekněme stresem, se skrývá Strach z toho, že neuspějeme, že zklameme druhé i sami sebe, že přijdeme o zaměstnání, že přijdeme o ženu, přítele, přítelkyni, manžela, nebo že neuživíme rodinu a někde tam hluboko, kam málokdo z nás zavítá je strach z něčeho prapůvodního. Z něčeho, co je součástí Života, jeho pravým opakem a to je Smrt.

lebka

Co píši je mou vlastní zkušeností, nic co bych si někde přečetl, ale je to to co jsem prožil. Měl jsem stavy neklidu, které zdánlivě pramenily z ničeho. Když jsem se, ale ponořil hlouběji, objevil jsem opravdu to, že tam jsou mé strachy a tyto strachy nepřímo ovlivňují mé prožívání a mé stavy.

Došel jsem si k tomu v meditaci a ani nevíte, jaká úleva to byla –  zvědomit si své strachy. Nemuset sám před sebou hrát toho „velkýho, tvrdýho Márvina“ kterej zvládne úplně všechno a když náhodou zklame –  tak právě to ho drží v TENZI, která ho přátelé ničí!!! Vnitřně ho rozežírá zaživa a cupuje ho na kusy!

Nevím proč, ulevilo se mi a dostal jsem se do nadhledu a dokonce jsem měl pak v meditaci vizi, že jsem svoje Strachy rozcupoval a roztrhal na kusy –  byl jsem šelmou a svoje Strachy jsem roztrhal a sežral. Všude byla spousta krve a zbytků beztvarých orgánů Strachů a z mordy mi kapaly kapky krve a celej jsem byl od krve….

NĚCO se po tomhle změnilo –  věřili by jste tomu? Dostavil se zvláštní klid.

Nemyslím si, že to byl fenomén techniky: „Vím, že ve slkepě je bubák, tak tam jdu, rozsvítím a zjistím, že tam není.“ Bylo to:“ Jdu do sklepa a vůbec nevím co tam je! Bojím se toho. Otevřu dveře, rozsvítím a zjictím, že jsou to MOJE STRACHY a JSOU TAM!!! Ale já už vím co to je, podívám se tomu do očí a ZAINTEGRUJI je VĚDOMĚ do svého života.“

Strach totiž mimo jiné pochází z NEVĚDOMOSTI. Pravěcí lidé dělali z hromů a blesků božstvo a báli se ho, protože prostě nevěděli, že je to vyrovnání elektrického potenciálu mezi mrakem a zemí –  prostě jen fyzika! Dnes, když to víme  –  není pro nás bouřka božstvem, víme jak se před ní chránit a nebojíme se jí tudíž.

Otázka je, jak naložit a zacházet s našimi STRACHY?

Bylo by to plácáním do vody, kdybych se s Vámi dál nepodělil o to, jak jsem na to šel já a co vřele doporučuji:

  • Jděte do Vašeho nejhlubšího sklepení rozsviťte tam a podívejte se co tam najdete – jaké Vaše strachy na Vás vykouknou a pořádně si je prohlídněte.
    1. Strachy nezmizí, ale Vy si je zvědomíte, vytáhnete je na světlo a určíte jim jejich místo! Budete teď zkrátka vědět – jmenuješ se Strach z toho a z toho, vím o Tobě a tady máš svoje místo v mém životě. A ještě něco Ti chci říct: „Už pro mě nejsi neznámej Strach a já se z Tebe nepodělám –  rozumíš.“  –  Tak třeba takhle, nebo jinak –  jak budete chtítJ… Jednoduše si zvědomíte své strachy a určíte jim to pravé místo a budete vědět, že tam jsou. Což samo o sobě je velmi terapeutické a posilující.

 

  • Postavte se situaci čelem a obavy (strachy) vyměňte za činorodost.
    1. Využívejte volné chvíle k přípravě na své budoucí aktivity – trénujte a cvičte, čiňte nezbytné přípravy –  STAVĚJTE ARCHU, NEŽ ZAČNE PRŠET!
    2. Ujasněte si své postavení a procvičujte si kázeň
    3. Nejednejte nevyspěle a nejednejte dříve, než si vše pořádně promyslíte
    4. Využijte čas k tomu, abyste získali více informací, o záležitosti, kterou řešíte, ať už je jakákoli a budete zručnější a zkušenější
    5. Žijte přítomným okamžikem – TAM TOTIŽ STRACH MIZÍ – a oceňujte, co máte dnes

 

  • Přestaňte věnovat pozornost tomu, co by se mohlo stát, věnujte větší pozornost tomu, co je možné udělat.

 

  • Udělejte si PLÁN jak dojdete z bodu A, kde teď jste, do bodu B, kde chcete být.

 

  1. Pokud to uděláte, můžete si být jistí přinejmenším jednou věcí – ujasníte si co vlastně chcete a činorodostí rozpustíte své Strachy částečně a možná úplně –  kdo ví?:-)

Nezapomeňte – nevěřte mi, ale vyzkoušejte si  na vlastní kůži! Hodně štěstí.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*