Jsem Evoer, lektor a poradce v oboru získávání nových zákazníků a obchodního vyjednávání.

I můj malý synek umí vyjednávat:-)

Death_to_stock_communicate_hands_9

I můj malý synek umí vyjednávat:-)

Obchodní technika – každý máme MOC aneb i můj malý syn umí vyjednávat

Podle mého oblíbeného Herba Cohena, jsou 3 základní proměnné vyjednávání, které nemusí být ani obchodní, ale z jakéhokoli soudku.

Death_to_stock_communicate_hands_9

Zmíněné proměnné jsou:

  • Informace
  • Čas
  • Moc

Dnes se pobavíme o proměnné: „Moc“

Mým cílem v tomto článku je, aby u Vás došlo k uvědomění, že i Vy máte „Moc“ –  protože když si to uvědomíte a budete tomu věřit, opravdu ji mít budete. Teď nemyslím Moc politickou, nebo supermoc hýbat s předměty, ale určitý druh Moci, který můžete strategicky využít při vyjednávání.

Můj malý synek (3roky) si řekl o to, abychom mu poměrně v nevhodný okamžik pustili pohádky. Řekli jsme pochopitelně, že ne. Přijal to, nicméně následoval řetězec událostí, které nám s mou ženou byly dost nepříjemné a to jsme zrovna seděli v klidu po jídleJ –  skákání na mém břiše, běhání někam, kde není vidět a není jasné, co právě dělá, podezřelé zvuky a podobně…

Synek to dělal nevědomě, ale vlastně vyjednával a to velmi účinně. A protože jsme chvilku klidu opravdu potřebovali, donutilo mne to zvážit pro a proti a dospěl jsem k tomu, že výjimečná pohádka bude pro nás v dané situaci výhodnější –  vysvětlil jsem mu, že to je výjimka a pohádku jsem mu pustil. (možná to znáteJ ).

Synek v tu chvíli vládl určitou „Mocí“ a nevědomě ji využil. Můj tip je  –  zvažte jakou „Mocí“ můžete vy vládnout v konkrétním obchodním případu.  Položte si otázky:

  • V jaké situaci je asi protějšek?
  • Co komu a kdy musí referovat?
  • Co by jste potřebovali Vy v jeho situaci od Vás?
  • Jak můžete tyto informace využít, aby jste protějšku při vyjednávání „Poskákali po břiše“?

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*